Friday, October 29, 2010 By: kasihibu

PES TIME......


Kali pertama masak untuk sarapan pagi keluarga mertua


buat goreng mee hoon
baru pertama kali masuk dapur rumah orang
tak tahu di mana blander, sya rendam cili kering dlm air panas, pastu tumbuk
dahlah gitu tak berapa nak hancur pulak

masa dah siap goreng terasa malu pulak sebab berkeping keping je cili kering tu

agaknya dalam hati MIL alahai menantu aku.......
pengalaman yang lain camne pulak ada tak tersama macam sya?



Kali pertama masak keladi asam, tak pernah lagi buat masa tu, dekat rumah di Langkawi
dia terasa nak makan asam keladi
sya pun belilah, pastu dah siap gegatal tangan

masa makan lagi pulak
gegatal T.E.K.A.K...
siapa pernah kena gini?

masa gulai siput sedut hari tu, dah was was nak letak keladi tp cuba jugak
alhamdulillah.........


Kali pertama perantin ni masak tuk keluarga mertua
bapa mertua dia beli nangka muda
boleh pulak terjadi gulai bubur nagka
hancur nangka tu
alahai mak teh

lepas ni balik kg belajar masak dongan omak yo..... ;p

9 jeJari meNulis:

kakcik said...

Salam Sya...

sekurang2nya berani mencuba. Ada menantu yang langsung tak nak masuk dapur rumah mertua.. lagi payah! :)

al-lavendari said...

Saya tak ada pengalaman itu .. tapi pengalaman dengan makngahnya ada.

masa mula kawin dulu, saya beli tempoyak .. ada le setin susu agaknya. suruh makngahnya gulai tempoyak dengan ikan (kalau tak silap ingatan.

habis satu tin dimasukkannya.

akhirnya bukan gulai ikan dengan tempoyak tapi gulai tempoyak dengan ikan.

kak Erna said...

salam sya..he he..boleh jadi bubur ye..tak pe..boleh belajar lagi..
nasib zaman akak dulu ..akak memang dah biasa masak dari kecik..pertama kali disuruh masak..ayam cili api..memang no hal la kan..masa tu..guna..dapur kayu api..no hal jugak..akak dikampung memang guna dapur kau masa tu..memang akak nasib baik..tapi..yang tak best nya..lepas tu.tiap kali balik mah mertua..disuruh masak..raya pun kita yang masak..

Rozali said...

Assalamualaikum Sayang Ibu

drp pengalaman akan menjadi dewasa
sekarang ni misti SI dah terel memasak...he he

Wassalam

luahfikiran said...

SALAM,
MASAKAN MESTI SODAP NI ! TELUR ITIK MASAK LOMAK BEST !

ibuintan said...

salam sya,
pes time kat rumah mertua, masa tuang air tangan mengeletar.. tumpah air teh panas kena lengan baju MIL... minta maaf berkali2

Yan said...

effort tu yang kena salute..sedap ke tak sedap, belakang kira

rynas said...

saya masa first time masak untuk mentua mmg menggigil kat dapur hehehhe

Ibu n Abah said...

Sya...
lawak sungguh..
you masak nangka muda boleh hancur???
(sajalah nak mengapikan you...)
akak pun dah tua ni baru pandai makan nangka muda masak lemak cili api dengan ikan masin... sedapppppp....