hari ke dua, buat air jus karot
hari ke tiga buat air sirap limau
hari ke empat air sarsi
hari ke lima air masak
hari ke enam seterusnya tah lupalah................
hari yang ke 21 sirap bandung cincau
hari yang ke 22 air sarsi cincau
dan hari yang ke 23 semalam -
ibu rasa hari ni kita buat cendol nak?
anak dara: nak...nak....sedapnya bu...
Ika: ibu pandai ke buat cendol
ibu: alah...sonang ye..nanti kita beli bahan bahan.
------------------------------------------------------------------------
cendol - ado
cincau- ado
santan tak ado
tukar guna susu F&N
jagung krim tin - ado
kacang
gula kabung - ado
---------------------------------------------------------------------
dengan konfiden sya tuang cendol, hiris cincau, jagung krim dan kacang
tp nak tahu apa anak dara si Ika tu cakap,
ika: bu kenapa ika bau macam rempah je tin ni?
ibu: betul lah tu, kita kena guna kacang tu...
Ika: bu ika baca ada sos tomato ni...
ibu: ia ke? meh ibu baca ialah...ada tulis sos tomato, tp agaknya memang macam ni kot?
last sekali campurkan susu dalam tin dan masak gula kabung dan campur dalam adunan tadi
seronok dan tak sabarlah anak beranak ni
buat cendol tak agak agak , macam seploh orang minum tu....
masuk waktu berbuka, haruslah tak sabar nak minumkan?
hati ni was was jugak, memang rasa tersilap masukan kacang tu, tp mungkin disebabkan peratusan kacang tu dengan bahan bahan lain kurang jadinya rasa cendol tu masih oklah,
walaupun tak sehebat cendol pilah.
errppp en3 yang ni sekadar nak bertanya
soklanya adalah sebenarnya kacang yang sya guna tu adik beradik ke dengan kacang yang sepatutnya digunakan?
sumber pakcik google
contoh kacang yang sya guna , tp keju tu tulis sos tomato
ni contoh rupabentuk kacang yang sya guna
sumber pakcik google
14 jeJari meNulis:
Hohoho.. Sya dah salah guna kacang tu... :)
hahaha! kite pun dah kompius. mr gugel, tolong!
kah kah kah .. saya memang tak pandai buat cendol.
tapi lain macam jer haluan yang awak bawa ni. macam salah jalan jer !
boleh buat u turn tak ?
laaaa...
salah rasanya k'eja.
kat gambar tu besanya kita wat utk bekfes ngan roti atau makan ngan western food..
hehe..tapi rasanya camne ek?
Salam 24 Ramadhan, Sayang Ibu
sodap sodap
tak paya beli kannnn
Wassalam
kakcik
------
itulah, keliru sebenarnya nak kena guna kacang yg mana satu
macam adik beradik saja kacang tu kan?
GB
---
itulah pasal...mari kita lihat dan tanya pakcik google
pakngah
-------
nak buek camno?tak pandai, tp nak buat jugak
pelik sikit tp habis jugak
pakngah nak rasa tak?
sila ikut resepi yg sya buat tu ;p
reen
----
cerita dengan kawan kawan diorang pun gelak,
siap kata kak yang tu untuk makan dgn roti dan telur hancur ;p
Atuk
----
w.salam
nak kata sedap tu.
errmmm...
bolehlah ;p
tp sekadar boleh diminum saja, nasib baik kacang tu tak menukar sangat rasa cendol semalam.
Salam Sya,
Tak kisah la gna kacang pesen mana pn jnji blh telan dn sedap rasanya. Masa mkn cendol tu bau rempah ke tak? Kalo ada bau kiranya tu resepi baru yg Sya buat. Cendol rempah namanya..he3..
Slmt bpuasa dn slmt myambut hari lebaran yg bakal menjelang.
sya..sah2 dah salah guna..tak pe..lenkali buat lagi...
kacang tu..kalau buat lauk makan nasi..sedap..
campurkan dalam telur mata kerbau pun sedap..
salam,
tahniah anda dah berjaya mencipta resepi baru hehe..
kacangnya dah sama.. cuma yg dalam tin tu.. biasanya orang buat utk masakan berlauk atau buat cicah roti...
Salam SYA.. salam kenal.
Kacang merah utk cendol sepatutnya tiada sos.
Kak Azie buat cendol tak pernah guna Red Bean, sekadar cendol sahaja. Guna gula kabung tu yang best tuh..
perhhhh!
hehhe..try n error namanya tu. ada lagi satu kacang yg org buat ABC tu. dalam tin color merah..saya pernah guna kacang tuh. tapi tak ingat brand apa
hahahahaha.!!!!
letak sosej pun ok gak cendol tu!!!!
baked bean dah ada dah!!
.
kena beli kacang buah pinggang merah kat kedai..
rebus sendiri ..
lupa...
siap berkalsium lagi tu!!!!
Post a Comment