Tuesday, June 22, 2010 By: kasihibu

AKTIVITI DI AKHIR CUTI SEKOLAH EPISOD 3

sampai sana 
isi perut dulu
pak ndak gigih, 
gali lubang tuk tanam pisang
atok ikat pokok anak getah

gigih tui atok nih...paneh pun totap gigih


Atok layan kerenah cucu cucu


----------------------------------------------------------------------
Betulah, kalau kita dah lama tak buat kerja kerja berat ni, penat tu lain macam sangat
bukan buat apa pun sya cuma tolong merumput aje itu pun bukan habis sangat.

Penat usah dikatolah....tabik betul dengan kudrat mak dan ayah...
malu pun terasa jugak,  mengada ngada tui  tenaga sya nih...

Seronok sungguh anak beranak  habiskan masa disana tu, walaupun beberapa jam saja, memang kami kejar masa jugak sebab ada perancangan lain lagi selain dari menyibuk nyibuk di kebun atok dan uwa....
Rancangan apakah itu?
hehehehee...kita tunggu selepas ini............... ;O

5 jeJari meNulis:

Mak Su said...

sentiasa kagum dengan kederat orang tua.... :)

sayangsayangibu said...

Maksu
-----
betul tu maksu, malu jugak manja lembik tul badan sya ni....

Temuk said...

Salam SaYanG iBu
Saya dapat menikmati keindahan, keseronokan & ketenangan suasana kebun tu melalu gambar2 yg dipaparkan dlm semua episod. Memang ya, bila 'we go back to nature & be with nature' rasa sejahtera hidup itu tak ada tolok bandingnya. Thank you for sharing.

al-lavendari said...

orang kata, berbudi pada tanah tidak akan rugi.

kadang2 kita tengok datuk nenek yang dah tua, tapi mereka masih tetap tanam durian dsb untuk cucu cicit mereka makan nanti.

sayangsayangibu said...

Cikgu
-----
Sya pun seronok berada di sana, walaupun sekejab, melihat aksi anak anak lagi seronok sbb mereka jarang lepas bebas macam tu bergaul dengan tanah lumpur
memang betul berada di suasana alam semulajadi itu yang paling seronok
mengimbas keletah masa kecik2 dulu.

Pakngah
-------
Itulah berbudi pada tanah memang berhasil
itu juga yang mak dan ayah cakap
nanti cucu cicit den nak makan...