Tuesday, April 17, 2012 By: kasihibu

TIBA TIBA TERINGGAT PERISTIWA NGERI.

Bila sya baca En3 kak ERNA tentang keselamatan di jalanraya
sya teringgat peristiwa yang melibatkan kenderaan yang sya pandu,
di dalam kereta masa tu
anak anak anak dan anak sya ada bersama,
syukurnya hanya Muhammad Ariq dan Nur Athirah saja yang mengalami luka akibat serpihan kaca ketika itu.

Bila kita dah mengantuk sangat sangat
memang mata tak boleh di tahan tahan kan?

Sya pernah masa memandu balik dari kerja, badan penat kan dah petang pulak
Sementara nak sampai  ,mulut dah berapa kali terkuap kuap
Mata berat je, macam si syaitan yang di rejam tu
menarik narik bulu mata di kelopak mata tu suruh lelap

Tapi detik hati pulak kata jangan berhenti jalan je
tak lama lagi sampai lah tu

Sebenarnya sya teringgat peristiwa yang  hampir meragut nyawa anak anak sendiri
Di  EN3 ini.. ,ini dan EN3 ni...
Namun Allah masih memberi peluang untuk sya bergelar ibu pada anak anak


Bila kita sedang memandu, sebenarnaya kita sedang menggalas sebuah tanggungjawab
di atas keselamatan diri sendiri, keluarga dan orang lain serta seluruh persekitaran juga.

Haraplah sya tak mengalami lagi kemalangan yang macam ni
Itu azam sya
mengelak dari mengalami lagi sebarang jenis dan bentuk kemalangan Insya'allah....

16 jeJari meNulis:

Kakzakie said...

Pengalaman itulah membuat Sya lebih beringat sebenarnya. Syukurklah anak-anak tak apa-apa sekadar sikit je... tapi sya mesti panik dan ingat sampai bila-bila...

kasihibu said...

Kakzakie
--------
lama jugak sya tak memandu dan takut sesangat, lebih gerun bila selisih dgn trller gitu.
dan lama jugak sya tak guna kereta tu

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

moga2 kita terpelihara olehNYA, amin (^___^)
is datang folo sini dari blog kak zakie (^___^)

Acik Erna said...

salam sya..kalau kita pernah klemalangan memang lama nak hilangkan gemuruh tu..alhamdulilah sya dan anak2 selamat

kasihibu said...

eeiyss
------
moganya begitulah hendaknya
terima kasih sudi mengikuti blog yg tak seberapa ini

kasihibu said...

acik erna
---------
sya pernah nampak kemalangan berlaku depan mata terus mengigil dan berhenti tenangkan diri dulu..seriau rasanya

Khairunnisa' said...

Ya Allah, saya pernah drive ketika keadaan saya sangat mengantuk, but elhamdulillah, tidak berlaku kemalangan di tengah-tengah highway. Cuba bayangkan, saya drive di lane 3 (lane orang bawa kereta paling slow) tetiba boleh berada hampir-hampir terkena divider di lane 1 (lane orang bawa kereta paling laju). Buka-buka mata, terus terkejut! Tengok cermin tengah, kereta berderet-deret di belakang. Terus saya memandu himpit ke tepi (di emergency lane) untuk tenangkan diri, but at the same time, gelak sorang-sorang, masih tak percaya macam mana saya boleh bawa kereta daripada lane 3 ke lane 1 tanpa terlanggar orang. Waktu tu bersyukur sangat ke hadrat Illahi...

Nisa'

geez said...

Saya pun pernah memandu dlm keadaan mengantuk terlampau...asyik terbabas tepi jalan hehehe....

Ibu n Abah said...

Sya...
semuga dimasa hadapan kita lebih berhati2 dan lebih berwaspada...
jika mengantuk eloklah berehat...

kasihibu said...

Khairunnisa
-----------
ubat mengantuk memang kena lelap juga, nasib tak jadi apa apa kan?

kasihibu said...

geez
----
seeloknya kalau kita mengantuk elak dari memandu kan?

sahromnasrudin said...

assalamualaikum

situasi ini mmg ramai sudah alami iaitu memandu alam keadaan mengantuk...ia cukup bahaya walau terlelap cuma 5 saat huhuhhh

kasihibu said...

Akak
----
betul tu, jadi kan ingatan, tp kekadang sya degil jugak kak, sbb ikut kata hati yg kata"sekejab lagi sampai"

kasihibu said...

SN
--
betul tu, tak perlu 5 saat, sesaat pun jadi kan?harap ianya menjadi peringgatan pada kita semua

sheila said...

takkan penyakit keturunan kot kak jaja...
iman tak dapek diwarisi...samolah jugak cam ketalaman ni.

sikap semasing lah kot

munna said...

pernah ada pengalaman eksiden... sampai berjahit 20 kat dahi ni