Tuesday, March 19, 2013 By: kasih ibu jua

MARI KITA CERITA PASAL GELARAN

Banyak sangat nama gelaran dan panggilan atau nama manja atau nick name kata orang negori sombilan
hahahahahaha... tolong jangan percaya (,")

yang selalu kita dengar dan sya sampai sekarang tertanya tanya kaedahnya
 siapakah yang mencipta gelaran gelaran tersebut

Sebenarnya sya bukan lah nak cerita pasal gelaran gelaran yang hebat
ataupun setaraf taraf tan sri/ datuk semua tu

Sya nak cerita pasal gelaran atau nama panggil dalam keluarga  69 orang  Negeri Sembilan
Macam sya adik beradik adalah 7 orang
Yang sulung along, yang 2nd angah,
yang no 3 alang,  no 4 andak,
 no 5 acik, no 6 ateh dan bungsu acu

Tapi kalau panggil manja manja adalah along, angah alang,andak, afik apeh dan afu
Tu panggilan anje anje sengal sengal kami adikberadik  yang 3 hujung tu  (,”)
Hrmmmmm rindu kat diorang semua masa tulis entry ini : (
Kalau anak beranak sya pulak ayong, kak ngah, kakak dan abang
Hahahahaha… sesuko yo kan?

Sbb apa masa kakak chantik   tu dah mama dia yang memanggil gelaran kakak pada si KC
jadinya melekatlah gelaran tu
tapi si Muhammad Ariq pulak dia sendiri  yang bahasakan dirinya abang
Banyak lagi gelaran  dalam keluarga 69  orang  Negeri Sembilan ni
dan mungkin juga di negeri negeri lain pun sama kot
ntahlah sya pun tak pasti sangat contohnya

Embong tu satu gelaran jugak, bukan lah singkatan dari ikan kembong (,”)  
tu  untuk  panggilan pada yang sulung
Amuk tu satu gelaran jugak, bukan lah singkatan dari perkataan mengamuk (,”)
Tak ada kena mengena langsung  ye …tapi satu gelaran bagi  si  bungsu
Uda  pun gelaran jugak dan bukan ada kena mengena dengan kuda 
tapi salah satu gelaran  bagi yang ke-4
dan sepatutnya sya nak panggil si KC adalah dengan gelaran kak Uda..alolololo…chomelllll je kan?
Apa pulak nick name manja manja dari kengkawan yang lain yep?


mereka adalah ayong kak ngah kuda erkkk kakak dan abang (,")

9 jeJari meNulis:

atuk said...

Assalamualaikum Kasihibu

panggilan manja saya...atuk...he he

Cho Zila said...

gelaran akak ialah cho.. sebabtu blog akak cho...

Daddy Ziyyad said...

Embong tu 1st time saya dengar lepas saya kawin dgn wife saya. Abg ipar saya dlm family dia guna nick embong, ucu tu semua...mereka org Somban...hihihi

cheqna said...

gelaran saya ialah alang =)

kasihibu said...

Atuk
------
W.salam atuk, tu memang panggilan mesra dan seronok kan?

kasihibu said...

Cho zila
---------
Ini kali pertama sya tahu ada gelaran cho,boleh cerita sikit?

kasihibu said...

Daddy Z
---------
Haaaa...kan dah kata,keluarga negori sembilan yo ado(",)

kasihibu said...

Cheqna
--------
Kita adalah sama (",)

makchaq said...

Chaq pulak untuk anak sulung orang utara maksudnya yg besaq.
Jadi makchaq ni macam maklong la..

anak2 makchaq pulak tak pakai gelaran kecuali kakak (syuhada no 2) dan Adik (Khadijah no 4) yg lain panggil nama saja..