Monday, January 10, 2011 By: kasihibu

P.E.T.RO.L NAIK PUN TAK K.I.S.A.H.......

Sya nak kongsi nih.....
terpulanglah nak buat ke tidak ye.....    ; ) 


Ni petua yang baru aku dapat dari petugas stesen minyak petronas selayang.... masa2 tengah gawat dengan harga minyak naik melambung ni tentu korang nak isi minyak dengan harga yang dulu atau lagi murah dari dulu aku dengan supervisor minyak ni agak rapat la,

so dia rasa aku org yang agak sesuai kot utk dia berikan tips mcm mana nak turunkan harga 1.80 sen kat pam minyak jadi 1.00 or suka ati korang la nak letak berapa sen... mula2 mmg aku tak percaya... tapi......

1. korang kena gi kaunter pam tu cakap nak isi penuh bagi le berapa pun... dengan mengatakan isi penuh jer korang boleh setting balik harga kat pam korang pilih tu... tak kira la pam 1 ke, pam 2 ker jgn pam angin atau NGV
sudah la...


2. korang gi balik kat pam korang tu, dan jgn angkat nozel lagi.


3. kat pam tu kan ada dua punat2 utk nomor (bukan utk credit card tau) yang bawah pada screen liter tu... kira mcm nak isi manual nyer harga la


4. korang tekan 'clear' - utk resetkan harga yang kaunter minyak tu set tadi


5. then korang tekan enter - 3x


6. then korang tekan '0' , '0', '1', '0', '0' (1.00 sen seliter) atau korang tekan la berapa pun korang suka


7. pastu korang tekan enter - 3x sekali lagi


8. tekan butang clear - 2x


9. then korang tekan berapa puluh korang nak isi


10. tekan enter lepas dah masukkan nilai isian pastu... supervisor petrol pam akan jumpa korang

"woi apa ko buat ni... main tekan-tekan ni... xde keje lain ker...!!!!" so korang dengan muka selamba isi jer minyak dengan harga baru kerajaan RM 1.90 seliter...

HEHEHEHE aku pun terkena... Dah pegi buat keje! ;-D



====================================================== 


Jangan marahhhhhhhhh................ ;p

12 jeJari meNulis:

sahromnasrudin said...

boleh pakai petua nie..trime kasih...

Yasminhamid said...

punya la beriya saya baca... siap nak catat lagi..

cikceriacorner said...

hehheheh..la kak..saya pon baru nak catit..heheh..kene sebijik..hehe

sayangsayangibu said...

SN
---
hehehehee.... ;p

sayangsayangibu said...

Min
----
aduhai sesama kita terkena ye.. ;p

niesz said...

wakakaaka..tipu nie..

kak Erna said...

sya..belum faham..nanti nak ulang baca he he..

Yunus Badawi said...

Ingatkan iya2 lah tadi.

Bertahun2 saya kerja dgn sykt jual minyak tak boleh pun buat mcm tu. Kalau guna remote control tu bolehlah. Itupun nak kena tahu caranya dan ada remote control tu.

sayangsayangibu said...

CC
--
sesama kita terkena... ;p

sayangsayangibu said...

niesz
----
;p

sayangsayangibu said...

.kak erna
----------
baca jgn ikut pulak ye..;p

sayangsayangibu said...

YB
---
pun terkenaaa... ;p